Cargill genaamd tot "Slechtste Bedrijf ter Wereld"

Nieuw rapport documenteert de “onbekwaamheid en incoherentie op grote schaal” van de in de VS gevestigde reus uit de agrosector.

11 juli 2019

MINNEAPOLIS, Minn. – Milieucampagne-organisatie Mighty Earth kondigde vandaag aan dat het Cargill uit Minnesota heeft uitgeroepen tot het “Slechtste Bedrijf ter Wereld” vanwege zijn gewetenloze handelspraktijken, vernietiging van het milieu en herhaalde inzet voor het belemmeren van wereldwijde vooruitgang op het gebied van duurzaamheid. Het nieuwe rapport van Mighty Earth, “Cargill: Het Slechtste Bedrijf ter Wereld“, documenteert tientallen jaren van slechte daden door het bedrijf en onderstreept de noodzaak van dringende actie.

“In mijn 40-jarige carrière in het Congres heb ik het opgenomen tegen tal van bedrijven die zich schuldig hadden gemaakt aan diverse misbruiken,” schrijft voormalig Congreslid en Mighty Earth-voorzitter Henry Waxman in het rapport. “Ik heb uit de eerste hand de schadelijke gevolgen gezien van bedrijven die tijdens hun werkzaamheden geen ruimte hebben voor ethiek. Maar Cargill is daarbij wel zeer opvallend.”

“Als een van de grootste bedrijven ter wereld heeft Cargill een verantwoordelijkheid om zijn buitenmaatse invloed onder ogen te zien,” aldus Glenn Hurowitz, de CEO van Mighty Earth. “Mighty Earth voert campagnes over de hele wereld om te pleiten voor duurzame bedrijfspraktijken, en Cargill bleef overal opduiken toen onze onderzoeken ‘slechte spelers’ aan het licht brachten. Of we nu werkten aan palmolie in Zuidoost-Azië, aan de cacaoteelt in West-Afrika of aan de sojateelt in Zuid-Amerika, Cargill stond altijd klaar om de vooruitgang te dwarsbomen en gezamenlijke inspanningen voor het natuurbehoud te belemmeren. Gezien hun alomtegenwoordigheid en halsstarrigheid, besloten we dat het tijd was om hun dubieuze verleden eens onder de loep te nemen.”

Maandenlang heeft Mighty Earth gesprekken gevoerd met Cargill, ook op het CEO-niveau, om de bevindingen van het rapport te bespreken en naar oplossingen voor de lange termijn te zoeken. Mighty Earth heeft gediend als een belangrijke organisator voor andere sectoren, waaronder rubber, chocolade en palmolie, toen die bedrijven probeerden hun milieunormen en gevolgen voor het milieu te verbeteren. Cargill heeft echter geweigerd, telkens en telkens opnieuw, om de problemen die Mighty Earth identificeerde inhoudelijk aan te pakken. In plaats daarvan blijft Cargill voorrang geven aan de ontbossers in zijn toeleveringsketens, boven het klimaat of de roep om duurzaamheid van hun klanten.

“In persberichten en openbare uitspraken presenteert de agrogigant Cargill zichzelf als gefrustreerd door ontbossing, alsof het een of andere externe factor is waar ze geen controle over hebben, zoals slecht weer,” aldus Hurowitz. “Maar ontbossing is niet iets wat Cargill overkomt, het is iets wat Cargill zelf doet.”

In het nieuwe rapport van Mighty Earth wordt Ahold Delhaize, een internationale supermarktgigant die eigenaar is van Stop & Shop, Giant, Food Lion, Hannaford en vele andere merken, geïdentificeerd als een belangrijke klant van Cargill die onmiddellijk actie zou kunnen ondernemen. Ahold Delhaize heeft ondanks zijn eigen beloften op het vlak van duurzaamheid onlangs een nieuwe vleesverpakkingsfabriek geopend in Rhode Island, als een joint venture met Cargill.

“Het is belangrijk voor Ahold Delhaize en andere klanten van Cargill om nieuwe inkoopnormen te bepalen die de ontbossing elimineren uit hun toeleveringsketens. Ze hebben de macht om de hand van Cargill te dwingen, maar hun voortdurende inactiviteit maakt hen medeplichtig aan het misdrijf van Cargill,” aldus Mat Jacobson, de Mighty Earth senior directeur voor bossen. “Cargill heeft alleen maar zo lang kunnen wegkomen met zijn slechte gedrag, omdat het geen merk is dat op de consument gericht is. Maar als mensen wisten dat het voedsel dat ze bij McDonald’s, Stop & Shop of Target krijgen, de regenwouden vernietigt of met kinderslavernij is geproduceerd, zouden ze geschokt zijn.”

De publicatie van het baanbrekende rapport van Mighty Earth vormt het startschot voor een meerjarige campagne van meerdere miljoenen dollars, die is gericht op Cargill en zijn klanten en die er bij de reus uit de agrosector op zal aandringen om ontbossing en schendingen van de mensenrechten te elimineren uit zijn toeleveringsketen. Om de campagne te lanceren, betoonden lokale activisten en bondgenoten van Mighty Earth, waaronder Minnesota Clean Water Action, Cargill eer voor zijn twijfelachtige onderscheiding met een rally buiten het hoofdkantoor van Cargill in Minnesota, waarbij het bedrijf een “duim omlaag”-plakkaat ontving.

Over het rapport

Belangrijkste bevindingen:

  • Cargill staat op het punt om nog meer schade toe te brengen aan kwetsbare ecosystemen in Brazilië, door te profiteren van het feit dat president Bolsonaro cruciale voorschriften op het gebied van milieubescherming heeft teruggedraaid. In 2014 heeft Cargill beloofd om tegen 2020 de ontbossing te beëindigen voor alle goederen in zijn toeleveringsketen. Met nog maar een jaar te gaan is Cargill de ontbossing blijven stimuleren, is het een van de slechtste spelers op het wereldtoneel gebleven en staat nu op het punt om het begin van een Bolsonaro-tijdperk zonder enige voorschriften in de bossen van Brazilië te omarmen.
  • In november 2017 werd Cargill door de Commodity Futures Trading Commission een boete van 10 miljoen dollar opgelegd voor het jarenlange opzettelijk onjuist rapporteren van zijn handelswaarden (tot wel 90 procent) om daarmee zowel de overheid als zijn handelspartners te bedriegen. In oktober 2018 ontving David Dines, de Cargill-directeur die verantwoordelijk was voor deze schendingen, een promotie tot Chief Financial Officer.
  • Het land van inheemse volken die afhankelijk zijn van bossen is aangetast door met Cargill verbonden sojaplantages in Brazilië. Ze zijn van hun traditionele land verdreven en ervaren een sterke toename van kanker, geboorteafwijkingen, miskramen en andere ziekten die verband houden met pesticiden en herbiciden die worden gebruikt om soja te verbouwen, welke vaak worden gesproeid door vliegtuigen die rechtstreeks boven hun hoofd vliegen.
  • Cargill is een van de top tien grootste vervuilers in de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie voor meer dan een dozijn verontreinigende stoffen, waaronder formaldehyde, lood, asbest, waterstofcyanide en kwik.

Er zijn foto- en videomiddelen met betrekking tot het rapport en de activiteiten van Cargill voor verschillende grondstoffen beschikbaar voor de media.

Contact: Alex Armstrong, [email protected]