Supermarkten in Europa stoppen met Braziliaans rundvlees door aan vleesgigant JBS gelinkte ontbossing 

Supermarkten in Europa stoppen met Braziliaans rundvlees door aan vleesgigant JBS gelinkte ontbossing 

BRUSSELS en WASHINGTON, DC – Als reactie op de groeiende ontbossing in Brazilië en een nieuw onderzoek dat de banden met ontbossing documenteert, hebben supermarktketens in België, Frankrijk, Nederland en het VK vandaag aangekondigd dat ze helemaal stoppen met Braziliaans rundvlees en/of rundvleesproducten die een relatie met JBS hebben, het grootste rundvleesbedrijf ter wereld. 

De maatregel komt na een nieuw onderzoek door Repórter Brasil in samenwerking met Mighty Earth, waarin aan ontbossing gerelateerd rundvlees in de vorm van beef jerky, corned beef en vers vlees naar de schappen van Europese winkels werd gevolgd. Mighty Earth deelde de bevindingen direct met de bedrijven voor de geplande publicatie, resulterend in de aankondigingen van vandaag. 

“Dit is een belangrijk keerpunt omdat meerdere grote supermarkten in Europa duidelijk “nee” tegen Braziliaans rundvlees zeggen omdat ze zich zorgen maken over ontbossing”, zegt Nico Muzi, directeur van Mighty Earth Europa. “Dit is geen vage toezegging of een mooie aankondiging die het goed in een persbericht doet. Dit zijn concrete commerciële acties van een aantal van de grootste supermarkten uit Europa om geen rundvlees meer te kopen en verkopen van een bedrijf en een land die te veel beloften hebben gedaan en te weinig resultaten hebben laten zien.”  

“Kerst is al vroeg begonnen voor de bossen in het Amazonegebied, de Braziliaanse Cerrado-savanna’s en de Pantanal-wetlands,” zegt Muzi.  

De belangrijkste toezeggingen van de Europese supermarkten die vandaag zijn aangekondigd zijn: 

  • Ahold Delhaize – een Nederlands supermarktbedrijf met meer dan 7.000 locaties wereldwijd en een omzet van 75 miljard euro in 2020
  • Albert Heijn (onderdeel van Ahold Delhaize) heeft toegezegd om voor al haar winkels geen rundvlees uit Brazilië meer in te kopen. Het is de grootste supermarktketen van Nederland met meer dan 1.000 winkels en een marktaandeel van 35% in 2020. 
  • Delhaize (onderdeel van Ahold Delhaize) heeft toegezegd om alle producten van Jack Link’s uit haar schappen te verwijderen. Het bedrijf is een van de grootste supermarktketens van België.  
  • Lidl Nederland heeft toegezegd om per januari 2022 te stoppen met de verkoop van al het uit Zuid-Amerika afkomstige rundvlees. Het bedrijf is onderdeel van Lidl Stiftung & Co. KG, een Duitse supermarktketen met meer dan 11.000 winkels wereldwijd en een omzet van meer dan 75 miljard USD
  • Carrefour Belgium heeft toegezegd om te stoppen met de verkoop van Jack Link’s beef jerky en de grotere Carrefour Group heeft toegezegd om beter toezicht te houden in alle landen waar ze actief zijn. Carrefour Group is een Franse multinational met meer dan 15.500 winkels wereldwijd en een omzet van 78.6 miljard euro in 2020. Mighty Earth blijft druk op Carrefour uitoefenen om meer actie in al haar winkels te ondernemen.  
  • Auchan Frankrijk heeft toegezegd om beef jerky-producten die banden met JBS hebben uit haar winkelschappen te verwijderen. Auchan Frankrijk is onderdeel van Auchan Retail International S.A., Een Franse multinational met bijna 2.000 winkels wereldwijd en een omzet van 31.6 miljard euro in 2020
  • Sainsbury’s UK heeft toegezegd om haar eigen merk corned beef volledig uit Brazilië te verwijderen. Sainsbury’s is de op een na grootste supermarktketen uit het VK met een marktaandeel van 16% in de supermarktsector, meer dan 1.400 winkels en een omzet van 32 miljard pond in 2020/21
  • Princes Group heeft aangekondigd dat ze sinds november 2020 geen contracten voor corned beef meer met JBS hebben afgesloten en heeft toegezegd dat ze een nieuw inkoopbeleid voor Braziliaanse materialen hebben waarin onder andere absoluut geen ontbossing toegestaan is. Princes is een internationaal voedings- en drankbedrijf dat is gevestigd in Liverpool met een omzet van 1,5 miljard pond in 2020/21

# # # 

Ondernemingsverklaringen over de toezeggingen van vandaag 

ALBERT HEIJN 

“Albert Heijn heeft besloten om te stoppen met de aankoop van rundvlees uit Brazilië voor al haar winkels,” zei een woordvoerder voor Albert Heijn. “Dit omvat zowel eigen merk als A-merken. Albert Heijn zal tijdens de komende maanden samenwerken met onze leveranciers om alle rundvleesproducten uit Brazilië uit te faseren of vervangen.” 

LIDL NEDERLAND 

“Het beschermen van biodiversiteit, inclusief het voorkomen van ontbossing, zijn centrale thema’s binnen ons duurzaam inkoopbeleid”, zei Renée Bijvoets, Sustainability Manager voor Lidl Nederland. “Gezien het risico van ontbossing dat in verband wordt gebracht met rundvlees van Zuid-Amerikaanse oorsprong hebben we samen met onze leverancier besloten om op zoek te gaan naar alternatieve bronnen. Het resultaat is dat we vanaf januari 2022 geen rundvlees van Zuid-Amerikaanse herkomst meer zullen verkopen als onderdeel van ons vaste assortiment. 

CARREFOUR GROUP 

“Na de ontvangen waarschuwing van Repórter Brasil en Mighty Earth zijn we direct een onderzoek gestart” zegt Geoffroy Gersdorff, Group Director of Merchandise Offer Food and Non-Food van Carrefour Group. “Als gevolg hiervan zal Carrefour stoppen met de verkoop van Jack Link’s beef jerky in Carrefour België en zullen we beter toezicht houden in alle landen waar we actief zijn. Deze commerciële beslissing is genomen binnen het comité voor inkoopregels voor de voedseltransitie van Carrefour. De groep is blij met de inzet van de NGO voor dit gevecht, omdat dialoog en waakzaamheid door iedereen ons in staat stelt om problemen te identificeren en voorgang te boeken.” 

DELHAIZE BELGIË 

“Delhaize zal ervoor zorgen dat alle Jack Link’s beef jerky uit al haar winkels zal worden verwijderd.” zei een woordvoerder voor Delhaize België.  

SAINSBURY’S VK 

“Het verband tussen de veehouderij en de vernietiging van ecosystemen zoals het Amazonegebied, de Cerrado en de Pentanal is een complexe zaak die we extreem serieus nemen. We hebben samen met onze leveranciers en de bredere bedrijfstak een aantal stappen genomen om dit proberen aan te pakken, maar er is niet voldoende voortgang geboekt. We streven er daarom naar om de inkoop voor ons eigen merk corned beef uit Brazilië te verwijderen om ervoor te zorgen dat er onafhankelijk kan worden gecontroleerd dat de oorsprong van het corned beef van Sainsbury vrij van ontbossing en conversie is.” 

AUCHAN FRANKRIJK 

“Auchan zet zich in tegen ontbossing en het kappen in Brazilië en met name in de Cerrado,” zei een woordvoerder van Auchan Frankrijk. “Om dit te ondersteunen, werkt Auchan nauw samen met de Earthworm Foundation, die winkeliers ondersteunt bij de implementatie van een verantwoordelijk inkoopbeleid. Het bedrijf heeft een jaar geleden ook het manifest tegen ontbossing voor sojabonen ondertekend. Momenteel onderzoekt onze kwaliteitsdienst uw informatie. Het product wordt door veel winkeliers en e-bedrijven in Frankrijk verkocht. Auchan kan niet worden aangewezen als een specifieke verkoper van dit product. Om eventuele misverstanden te voorkomen en om aan onze toezeggingen te voldoen, besluit Auchan om het product uit te schappen te halen.” 

PRINCES GROUP 

“Princes heeft sinds november 2020 geen contracten voor corned beef meer met JBS afgesloten. Het corned beef van het Princes-merk dat van JBS is betrokken en is geïdentificeerd door Mighty Earth in de winkelschappen in het VK en Nederland, zijn resten die zijn overgebleven uit het laatste contract.” zei een woordvoerder voor de Princes Group. “Princes neemt het probleem van ontbossing erg serieus en is continu samen met leveranciers bezig om het beheer van de toeleveringsketen te verbeteren, risico’s te beperken en voor meer transparantie te zorgen. We hebben onze toeleveringsketen voor corned beef onderzocht en ontwikkelen een nieuw inkoopbeleid voor Braziliaans materiaal waarbij met meerdere factoren rekening wordt gehouden, waaronder traceerbaarheid, risico’s, kosten, kwaliteit, feedback van klanten, het beheer van indirecte leveranciers en een toezegging voor nul komma nul ontbossing.” 

Check out Mighty Earth’s briefings on Ahold Delhaize, Carrefour, Lidl Netherlands and Sainsbury’s

# # # 

CONTACT: 
Joel Finkelstein 

202.285.0113 | [email protected]